Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Τόποι και Τοποθεσίες:



  .....  Ξεκινώντας από την Ελληνική Μυθολογία, ο Ησίοδος παραδίδει την παράδοση ότι πρώτος κάτοικος της Αρκαδίας ήταν ο Πελασγός, ο δε Έφορος ότι όλοι οι Πελασγοί είναι αρκαδικής καταγωγής, σημείο που αναφέρει ο Στράβων [2]. Ο δε Παυσανίας συμπληρώνει πως την εποχή που βασίλευε ο Πελασγός, όλη η Πελοπόννησος λεγόταν Πελασγία ή Αχαϊκόν Άργος. Ο δε Διονύσιος Αλικαρνασσεύς διατρανώνει: "των Πελασγών το γένος εκ Πελοποννήσου το αρχαίον" (Ι 17). Αλλά και ο Ευριπίδης στο έργο του "Αρχέλαος" αναφέρει πως "όταν ο Δαναός ήλθε στο Άργος κι έκτισε την πόλη του Ινάχου, και ενώ οι κάτοικοι λέγονταν "Πελασγιώται" εκείνος τους όρισε με νόμο αυτοί σε όλη την αρχαία Ελλάδα να λέγονται Δαναοί". Επίσης, ο Ηρόδοτος σημειώνει πως "όσο καιρό οι Ίωνες κατοικούσαν στη Πελοπόννησο στη περιοχή της σημερινής Αχαΐας, πριν ακόμη να έλθουν ο Δαναός και ο Ξούθος ονομάζονταν Πελασγοί Αιγιαλείς και που έλαβαν τελικά το όνομα Ίωνες από τον Ίωνα του Ξούθου"[3]. Τέλος, ο Στράβων αναφέρει ότι ο Αισχύλος στις "Ικέτιδες", καθώς και στις "Δαναΐδες" αναφέρεται στη καταγωγή των Πελασγών από το Άργος (Ε κεφ. Β)......









                           >> Ιστορικός  χάρτης <<
        ...  Κατά το συνέκδημο του Ιεροκλέους (535 μ.Χ.) και αρχαιολογικά επιβεβαιωμένα οι ακόλουθες πόλεις υπήρχαν στην Πελοπόννησο: Κόρινθος, Νέα Σικυών, Αιγείρα, Αιγαί ή Αίγιον, Μεθώνη(Μέθανα), Τροιζένα, Πιναύρα ή Πίλαυρα(Επίδαυρος),Ιερά μιόνη(Ερμιόνη), Άργος, Τεγέα, Θάρπουσα(Θάλπουσα), Μαντίνεια, Λακεδαίμων η πριν Σπάρτη, Γερένθραι(Γερόνθραι), Φαραί, Ασώπολις(Ασωπός), Ακρεαί(Ακριαί), Φιάλαια(Φιγαλία), Μεσσήνη, Κορωνία(Κορώνη), Ασίνη, Μοθώνη(Μεθώνη), Κυπαρισσία, Ηλίς.





... στη "Λαμπρή Πεντηκονταετία" (480-430π.χ)



Το Κοινό των Αρκάδων το 369π.χ -[2]





>> Η διαμόρφωση του Ελλαδικού χώρου το 228 π.χ



                                   Map of Greece and Western Asia Minor
Index
 ..... Achaea E3, Achelous D3, .... , Antron D4, Aphidnae E5, Arcadia E3, Arctonessos B9, Argolis E4, Argos E4, Artacia B9, Asine E4, Assus C7, Astypalea G7, Athens E5, ....Delphi D4, Dia H6, Dicte H7, Dodona C2, Dorium F3, Echinades D2, Elaeus B7, Eleusis E5, Elis E3,....,  Olympia E3, Olympus B4, Olynthos B5,....., Pella B4, Pellene E4, Peneus C3 and E3, Peparethos D5, Percote B8, Pergamum D8, Phaestus I6, Pharis F4, Pheneus E3, Pherae C4, Phigalia F3, Phocaea D8, Phocis D4, Phrygia B8, Phthiotis D4, Phylace C4, Pieria B4, Pindus C3, Pisa E3, Pontus Euxinus A10, Priene E8, Propontis B9, Pteleus D4, Pylos F3, Rhodes G9, Rhytium I6, Salamis E5, Same E2, Samos E8, Samothrace B7, Sparta F4 ....





   Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΡΗΝΗ ΤΗΣ ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ:
  Το 1927 ανασκάφηκε από τον Α. Ορλάνδο η αρχαία κρήνη που κτίσθηκε στο τέλος του 4ου με αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.
Η κρήνη βρίσκεται έξω από τα τείχη της αρχαίας πόλης στη ΝΑ πλευρά του χωριού.
  Αποτελείται από μία ορθογώνια δεξαμενή κτισμένη από μεγάλους ορθογώνιους λίθους. Το δάπεδό της ήταν πλακόστρωτο. Το νερό ερχόταν από δύο αυλάκια που ήταν ανοιγμένα στο πίσω μέρος της κρήνης και έρρεε από δύο οπές που υπάρχουν στον πίσω τοίχο της δεξαμενής. Η πρόσοψή της ήταν ναόσχημη και αποτελείτο από τέσσερις κίονες οι οποίοι κατέληγαν σε δωρικά κιονόκρανα και στήριζαν αμφικλινή στέγη που σχημάτιζε στην πρόσοψη τριγωνικό αέτωμα.... 




            Ο ναός της Αθηνάς και του Διός Σωτήρος,  αποτελεί το πιο αξιόλογο ανασκαμμένο μνημείο της αρχαίας Φιγάλειας που εκτείνεται στη θέση της σημερινής ομώνυμης κοινότητας. Ο ναός βρίσκεται στο χαμηλό λόφο "Κουρδουμπούλι" που υψώνεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Αγοράς της αρχαίας πόλης. Πρόκειται για ορθογώνιο ναό με πρόναο και σηκό, και προσανατολισμό Α-Δ. Η περίοδος ζωής του εκτείνεται από τον 4ο αι. π.Χ. έως την πρώιμη ρωμαϊκή εποχή, ενώ θα πρέπει να υπήρξε και μία αρχαϊκή φάση. Ο ναός δεν αναφέρεται από τον Παυσανία και η ταύτιση των λατρευομένων θεοτήτων έγινε με βάση ενεπίγραφες βάσεις αγαλμάτων. 
      Η ανασκαφική έρευνα έδειξε πως η ζωή στο συγκεκριμένο λόφο είχε αρχίσει από την προϊστορική ήδη εποχή. Το ιερό θα πρέπει να υπήρχε από την αρχαϊκή εποχή, όπως διαφαίνεται από αρχιτεκτονικά λείψανα και μέλη, καθώς και από αναθήματα. Στη βυζαντινή εποχή ή στην εποχή της Φραγκοκρατίας ο ναός φαίνεται να μετατράπηκε σε οικία. 
     Ο ναός του 4ου αι. π.Χ. είναι ένα ορθογώνιο κτήριο με πρόναο και σηκό. Είναι κατασκευασμένος από μεγάλους ορθογώνιους λιθοπλίνθους κατά το ακανόνιστο ισόδομο σύστημα και σώζεται σε μέγιστο ύψος τριών δόμων. Η είσοδος είναι στα ανατολικά και φέρει κατώφλι. Ο πρόναος επικοινωνεί με το σηκό μέσω ενός μονόλιθου κατωφλιού. Στο βάθος του σηκού βρέθηκε στη θέση του το λίθινο κυβικό βάθρο του λατρευτικού αγάλματος, ενώ μπροστά από αυτό υπήρχε τράπεζα προσφορών. Στο πλάτωμα που σχηματίζεται μπροστά από την πρόσοψη του ναού, υπήρχε πιθανότατα ο βωμός. Στα νότια του ναού εντοπίστηκε στο βράχο βαθειά σχισμή εν είδει χάσματος.
     Ο ναός της Αθηνάς και του Διός Σωτήρος αποτελούσε ένα θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της αρχαίας Φιγάλειας. Από τις επιγραφές που προέκυψαν, διαφαίνεται πως ο ναός είχε πολιτική σημασία και πως η εμβέλειά του εκτεινόταν πέραν των ορίων της Αρκαδίας. Παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες ως προς την κατασκευή και την εσωτερική διάταξη των χώρων με το ναό του Ασκληπιού στη γειτονική Αλίφειρα.


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ:
    Η αρχαία Φιγάλεια είναι η πόλη στην πολιτική και διοικητική επιρροή της οποίας ανήκε ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνος. Βρίσκεται σε απόσταση 7χλμ. περίπου δυτικά του ναού, όπου σήμερα είναι κτισμένο το σύγχρονο χωριό Παύλιτσα ή Αρχαία Φιγάλεια.
   Την πόλη περιβάλλει αρχαίο τείχος μήκους 4 χλμ. σωζόμενο σε καλή κατάσταση ενώ παντού υπάρχουν εμφανή ίχνη και λείψανα αρχαίων κτιρίων.
   Στη θέση «Σταυρούλι» τοποθετείται η αρχαία αγορά της πόλης και υπάρχουν ορατά λείψανα βυζαντινού ναού, ο οποίος έχει κτισθεί προφανώς επάνω σε αρχαίο κτίριο (ίσως στο ναό του Διονύσου Ακρατοφόρου).
   Στο ΝΑ άκρο της πόλης έξω από τα τείχη, ο Α. Ορλάνδος ανέσκαψε αρχαία κρήνη με ναόσχημη πρόσοψη του τέλους του 4ου αι. π.Χ, η οποία σώζεται σε καλή κατάσταση.
   Κάτω από τον βυζαντινό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται στο σύγχρονο νεκροταφείο του χωριού, υπάρχει αρχαίος ναός, ενώ αρχαίος ναός θα πρέπει να υπήρχε και στην κορυφή του λόφου όπου τοποθετείται η ακρόπολη.
   Στην κορυφή του λόφου «Κουρδουμπούλι» αποκαλύφθηκε ναός αφιερωμένος στην Αθηνά και τον Δία Σωτήρα ενώ ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.) αναφέρει στη Φιγάλεια την ύπαρξη ιερών της Αρτέμιδος Σωτείρας, και της Ευρυνόμης καθώς Γυμνασίου και Αγοράς, όπου υπήρχαν τα αγάλματα του Ερμή και του Ολυμπιονίκη Αρραχίωνα.
   Στην Αγορά της πόλης ήταν ιδρυμένο, σε άγνωστη σήμερα θέση, το επιβλητικό πολυάνδριο των Ορεσθασίων, οι οποίοι το 659 π.Χ πολέμησαν στο πλευρό των Φιγαλέων κατά των κατακτητών Σπαρτιατών και σκοτώθηκαν όλοι.
   Η νεκρόπολη της αρχαίας Φιγάλειας βρίσκεται δυτικά της θέσεως «Σταυρούλι» εκτός των αρχαίων τειχών. Η πρόσβαση γίνεται διαμέσου μονοπατιού συνολικού μήκους 2 χιλιομέτρων περίπου. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί συνολικά έξι ταφικά μνημεία εκ των οποίων τα δύο σώζουν κατά χώραν πλήθος διασπάρτων αρχιτεκτονικών μελών. Οι τάφοι είναι μνημειακοί, με ναόσχημη πρόσοψη, πίσω από την οποία υπάρχει ο νεκρικός θάλαμος λαξευμένος στο φυσικό βράχο. Συνήθως στο θάλαμο υπάρχουν δύο έως τρεις ταφικές κλίνες για τους αντίστοιχους νεκρούς. Σύμφωνα με τα ανασκαφικά δεδομένα η κατασκευή των μνημείων χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ.









... Αφετηρία των μονοπατιών είναι η Αρχαία Κρήνη που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του οικισμού της Φιγαλείας.
Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου κατεβαίνουμε το φαράγγι της Νέδα και συναντάμε τον εντυπωσιακό καταρράκτη ύψους 50 μ. 
 Μετά από 2 χιλιόμετρα συναντάμε το πέτρινο τοξωτό γεφύρι και φτάνουμε στους καταρράκτες του Στομίου. Από εκεί επιστρέφουμε μέσω του ειδικά διαμορφωμένου μονοπατιού στον οικισμό της Φιγαλείας....



figaleia - neda



figaleia - roadmap



χάρτης περιοχής Επικούριου


χάρτης περιοχής Φιγάλειας
 Η Φιγάλεια βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Ηλείας στη δεξιά όχθη του ποταμού Νέδα πού διαγράφει την οροθετική γραμμή μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας. Απέχει 79 χλμ από τον Πύργο και υπάγεται διοικητικά στο δήμο Ζαχάρως.
 Στο χωριό φθάνει κανείς είτε από τον αμαξιτό δρόμο πού οδηγεί από τον Πύργο στην Κυπαρισσία μέσω Λεπρέου και Νέας Φιγαλείας, είτε από το δρόμο πού συνδέει την Ανδρίτσαινα με την Φιγάλεία, είτε από το δρόμο που οδηγεί στο Κοπανάκι μέσω Πλατανίων.
Τα σημερινά όρια της Φιγάλειας εκτείνονται ως το Δραγώγι και τα Περιβόλια στα βόρεια και βορειοδυτικά, το Στόμιο δυτικά  και την κοίτη του ποταμού Νέδα στα νότια. Η θέση του χωριού βρίσκεται σε χαμηλό υψόμετρο (460 μ.) από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ στα νότια προς τη Νέδα οι ορεινοί όγκοι δημιουργούν βαθιές χαράδρες. …


Ν. ΗΛΕΙΑΣ (ΦΙΓΑΛΕΙΑ - ΒΑΣΣΕΣ)



.....................................................................................................

Φιγαλεία, Οδηγίες για το πως θα πάω???
  (www.moriasnow.gr/oikismos/figaleia)


......................................................................................
















"Η διαδρομή… που ξεκινά από τη Φιγάλεια (κάτω ρούγα)... και τελειώνει στον Καταρράκτη ¨ Άσπρο Νερό¨ δίπλα στον ποταμό Νέδα… "

  >>  Ως αφετηρία, προτείνεται ο τεράστιος πλάτανος του αμφιθεατρικού χώρου της Αρχαίας Κρήνης στο ανατολικό άκρο του οικισμού της Φιγαλείας. Διασχίζοντας τα στενά σοκάκια του πετρόκτιστου οικισμού, με κατεύθυνση νότια, φτάνουμε στα 500 μέτρα στην άκρη του φαραγγιού. Από εκεί ένα γραφικό κατηφορικό μονοπάτι, με ξύλινα σκαλοπάτια και κουπαστές ώστε να είναι προσβάσιμο από το ευρύ κοινό, οδηγεί στον καταρράκτη «Άσπρο νερό» στη συμβολή του παραπόταμου Λύμαξ και Νέδα. Από τη ξύλινη γέφυρα ο επισκέπτης μένει έκθαμβος στη θέα του καταρράκτη. Τα νερά πέφτοντας από 60 μέτρα ύψος αφρίζουν και ασπρίζουν, θροΐζουν τα αιωνόβια πλατάνια, τα θεόρατα πουρνάρια, οι αγριοσυκιές, τα αγιοκλήματα, οι δάφνες, οι αγράμπελες, οι ιτιές, οι βελανιδιές και συνθέτουν ένα μεγαλόπρεπο τοπίο που θέλγει και γοητεύει. Από τον καταρράκτη «Άσπρο νερό» οι τολμηροί μπορούν τους θερινούς μήνες να διασχίσουν το φαράγγι, ακολουθώντας τη ροή των πεντακάθαρων νερών της Νέδα….




>> Μια διαδρομή μέσα στο καλύτερο κομμάτι του φαραγγιού Νέδα, που ξεκινά απο τη γέφυρα του ποταμού στο δρόμο Πλατάνια - Αρχαία Φιγαλεία και τελειώνει στο στόμιο(σύραγγα), όπου το ποτάμι πέρνει το δρόμο του προς τον κάμπο, πριν χυθεί στο Ιόνιο δίπλα στο Γιαννιτσοχώρι....


Ο Επικούριος Δρόμος: είναι Αγώνας Δρόμου 14 χιλιομέτρων (από τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, στο Ιερό Κωτύλιο, Υψόμετρο 1140 μέτρων >>> έως την Αειφόρο Αρχαία Κρήνη, Στην Αρχαία Φιγάλεια, Υψόμετρο 450 Μέτρα)...

Μεγάλο μέρος της διαδρομής του Επικουρίου Δρόμου, συμπίπτει με εκείνη
της «Ιεράς Οδού»,των Φιγαλέων, διέρχεται δε, μέσα ή δίπλα, από τα γραφικά
Φιγαλικά Χωριά- Καστρούγκαινας, Δραγωγίου, Πλατείας, Περιβολίων,
Φιγάλειας, με κατάληξη την Αειφόρο Φιγαλική Κρήνη, με το Θεόρατο Πλατάνι.

Τα Μάτια δεν χορταίνουν να απολαμβάνουν τη μαγευτική θέα, που
ανεμπόδιστα, απλώνεται από το Ιερό Λύκαιον όρος, τα Νόμια, το Τετράγιον, το Ελάιον, 
έως τον Μεσσηνιακό κάμπο και το το Ιόνιο Πέλαγος. Το δε
μουρμουρητό, της Θεοτρόφου Νέδας, στέλνει αβίαστα τη φαντασία του
καθενός, σε άλλες ένδοξες εποχές….



................................................................................................................................................





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου